tisdag 20 mars 2012

Grekisk färs i form med potatis och tzatzikisås

Det här receptet är inspirerat från ica:s billiga vecka, dock radikalt omgjort för att passa oss bättre. Första gången jag lagade det idag och det var supergott.

Receptet är för 4 port (9p/port)

Du behöver:

900 g potatis
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g nötfärs (max 10%)
1 tsk salt till färsen (eller snarare mer 3 tsk hade jag i)
1 krm peppar till färsen
1 tsk timjan
75 g fetaost (så mager du bara hittar)
0,5 dl cremé fraishe (max 8%)


sås:
1 st cremé fraishe (max 8%)
1 påse knorr kryddmix tzatziki

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och koka potatisen. Lägg färsen i en bunke och häll i fraishen och smula ner fetaosten. Riv löken på ett rivjärn och blanda ner i färsen. Pressa i vitlökarna med en vitlökspress. Krydda med salt, peppar och timjan. Blanda väl. Tryck ut färsen i en ugnssäker form så att den blir 4-5 cm tjock. Sätt formen mitt i ugnen 15-20 min eller tills innertemperaturen är 72 grader.

Såsen:
Blanda fraishen och kryddmixen. Spä ut med lite kallt vatten. Rör om väl. Sätt in i kylskåpet en stund innan servering.


Serveras med en god sallad!

TIPS! Om du är osäker på om du kryddat färsen tillräckligt så ta en liten bit rå färs i munnen och gurgla runt. Spotta sedan ut och skölj munnen. Jag vet att det låter äckligt men då känner du iallafall om det är tillräckligt kryddat eller inte. Det har min mamma lärt mig:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar